25. 12. 2017

Mýtus, že pořízením umělého vánočního stromku šetříme přírodu, už naštěstí padl. Kvůli stromkům určeným na Vánoce se nekácejí lesy, neboť se pěstují na speciálních plantážích. Naopak díky nim vznikají nové zelené plochy, které fungují jako větrolamy, zastavují erozi půdy a samozřejmě vytvářejí pro život nezbytný kyslík. Jak ale vypadá cesta takového stromečku z plantáže až do stojanu nad hromadou dárků?

Podle Sdružení pěstitelů vánočních stromků si přírodním stromkem ozdobí svou domácnost asi 1,2 milionu českých rodin (je to 85 % z celkového počtu všech „zdobičů“). V nabídce prodejců najdeme jak stromky tuzemské, tak zahraniční. K největším zahraničním producentům patří Polsko, odkud stromky dováží např. IKEA, a Dánsko, které zásobuje třeba prodejny Mountfield. Zatímco Mountfield i IKEA letos vsadily na oblíbené jedličky, nabídka od tuzemských pěstitelů je podstatně širší – většinou kromě jedle kavkazské prodávají i smrk pichlavý („stříbrňák“), smrk ztepilý a borovici černou.

Čas na aklimatizaci

Na českých plantážích se začíná s řezáním stromků v polovině listopadu. Tento čas pokládá Jan Pittauer, spolumajitel firmy BAOBAB – vánoční stromky, za přiměřený. „Zákazníci se domnívají, že stromek uříznutý na poslední chvíli vydrží déle, ale není to pravda. Stromek uříznutý s několikatýdenním předstihem má čas se takzvaně zatáhnout a jehličí na něm lépe drží,“ vysvětluje a dodává: „Naši zaměstnanci mi to nevěřili, a protože měli možnost si stromek uříznout až těsně před Štědrým dnem, udělali to. Stromek si přinesli do bytu, kde bylo pětadvacet stupňů, což mu způsobilo teplotní šok a velmi rychle opadal.“ Při řezání přijdou první na řadu borovice, pak smrk pichlavý a jedle a jako poslední se kácejí smrky ztepilé.

Zabalit pěkně napevno

Hned na plantáži se stromek zabalí do sítě. Menší pěstitelé používají baličky ruční, ti větší už mají proces zautomatizovaný. „Někteří pěstitelé podceňují výběr vhodného průměru baliček. Lepší je využít co nejmenší průměr, aby byl stromek v síti co nejvíce stažený. Vznikne tak jakýsi kompaktní válec, u nějž při správném zacházení nedojde k poškození větví,“ říká Jan Pittauer.

Zima nevadí, teplo ano

Z pole se stromek přemístí na manipulační prostor, kde se naloží do kamionu na volno nebo se pro další jednodušší manipulaci uloží na palety a převeze se do skladu, v němž si počká na další distribuci. Pro stromky není potřeba speciálně upravený kamion, společnost BAOBAB používá například klasické devadesátikubíkové návěsy.

Pokud je stromek uložen na paletě, je potřeba jej vyndat, aby se nezapařil. Uskladněn by měl být optimálně na stojato, ne vždy se to však vzhledem ke kapacitním možnostem podaří. Pro uskladnění stromků jinak nejsou na halu kladeny žádné nároky. „Zima stromkům nevadí, spíše nám může způsobit problém příliš teplý prosinec. Pořizovat si kvůli stromkům na jeden měsíc klimatizaci by ale bylo finančně velmi náročné a ceny bychom pak museli zvednout třeba o třetinu,“ uvádí Jan Pittauer. Ze skladu putují stromky buď k obchodníkům, nebo si je pěstitelé prodávají ve svých prostorách tzv. ze dvora.

Delší cesta přes hranice

Logistika stromku ze zahraničí se příliš neliší, jen je potřeba počítat s tím, že k jeho pokácení může dojít kvůli delšímu transportu o něco dříve. Stromek vypěstovaný pro obchodní dům IKEA je přímo na polské plantáži zabalen, uložen na paletu a bez mezipřistání ve skladu míří rovnou do českých prodejen. „Stromky by měly být skladovány na co nejchladnějším místě, nejlépe venku. Proto jsou v IKEA stromky skladovány venku před obchodními domy, kde se prodávají zákazníkům,“ říká Zdenka Pecková, tisková mluvčí společnosti IKEA.

Jak dlouho roste

Každému druhu stromku trvá jinak dlouho, než vyroste ze semínka do výšky 180 cm:
jedle kavkazská 10–15 let
smrk pichlavý 10–13 let
smrk ztepilý 9–10 let
borovice černá 8–9 let
borovice lesní 7–8 let

Aby zůstal déle čerstvý

Zakoupený stromek je třeba skladovat v chladném prostředí v nádobě s vodou. Doporučuje se odříznout malý špalíček kmínku zalepeného smolou, aby voda mohla ke stromku proniknout. Takto oříznutý stromek přijme přibližně 5 litrů vody a zůstane tak déle svěží.

Friend Email
Enter your message